Silindirik Makaralı Rulmanlar Nelerdir?

Silindirik Makaralı Rulmanlar “Keçeli, Silindirik, Kendinden Hizalamalı, Çift Sıralı, Tek Sıralı Silindirik Makaralı Rulmanlar” olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde sunar. Tek sıralı silindirik makaralı rulmanlar parçalarına ayrılabilinir. Bu özellik takma ve sökmeyi kolaylaştırdığı gibi, her iki rulman bileziği sıkı takılabilir. Makaralar ve hareket yollan arasındaki iyileştirilmiş çizgisel temas kenar gerilimlerini önler.

Bu rulmanlar çelikişlenmiş pirinç ya da polyamid’den üretilmiş yüksek güçlü kafes tasarımı ile, alçak ses ve ısı üretimi sunar, zorlu koşullar için çeşitli gelişmiş özel malzemelerle üretilir. Döner elemanlar ve yuvarlanma yolları arasındaki temas nedeniyle yüksek radyal yük kapasitesine sahiptir ve yüksek hızlı uygulamalar için uygundur.

Ürün Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

  • Silindirik makaralı rulmanlar, faturalarının düzenlenişine göre çeşitli tiplere ayrılır. NU tipinin dış bileziğinin iki faturası olup, iç bilezik faturasızdır. N tipinin iç bileziğinin ise iki faturası vardır ve dış bilezik faturasızdır. NU ve N tipindeki silindirik makaralı rulmanlar serbest rulmanlardır. Parçalarına ayrılabilir olmaları takma ve sökmeyi kolaylaştırır. Her iki bilezik de sıkı geçilebilir. NJ tipindeki silindirik makaralı rulmanın dış bileziğinde iki fatura bulunur. Buna karşılık iç bilezikte tek fatura vardır. Böylece tek yöndeki eksenel kuvvetleri karşılayabilirler. Değişken yöndeki eksenel kuvvetleri karşılayan sabit rulman olarak NUP tipindeki silindirik makaralı rulmanlar takılır. Bunların dış bileziğinde iki fatura olup, iç bileziğinde sabit bir fatura ve serlıest bir fatura kapağı bulunur. NJ tipindeki bir silindirik makaralı rulman HJ faturalı bileziğiyle birlikte kullanıldığında, NUP rulmanı gibi bir sabit rulman oluşturur.
  • 2E,22E,3Eve23 Eseri  en yüksek yük taşıma kapasitesine göre boyutlandırılmıştır.
  • Silindirik makaralı rulmanlarda makaralar ile hareket yolu arasındaki son derece düzgün çizgisel temas, kenar gerilimlerini önlediği gibi belirli bir açısal uyabilirlik yeteneğine de imkan tanır. P / C ,,;; 0,2 değerlerindeki yüklerde tek sıralı silindirik makaralı rulmanların açısal uyabilirliği en fazla 4dk dakikadır.
  • 2E, 22E, 3E ve 23E FAG rulmanların çoğunluğu cam elyafı takviyeli polyamid 66′ dan kafese sahiptir (sonek 1VP2). Bu kafeslerin sayesinde en yüksek yük taşıma kapasitesine ulaşılabilmektedir. Cam elyafı takviyeli polyamid 66 dan kafesler 120°C’lik sıcaklıklara kadar uzun süreli periyotlarla çalışmaya dayanıklıdır. Eğer rulman sıvı yağ ile yağlıyorsa, yağ içindeki katkı maddeleri kafesin servis ömrünü düşürür. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklarda eskiyen yağ da kafesi olumsuz etkileyeceğinden, yağ değiştirme aralıklarına dikkat edilmesi gerekir.
  • Kafes soneki taşımayan silindirik makaralı rulmanlar preslenmiş çelik sac kafese sahiptir. M ve Ml sonekli  rulman makara kılavuzlu pirinçten kütlesel kafese sahiptir.

silindirik makaralı rulmanlar

Eşdeğer dinamik yük

Sadece radyal yönde yüklenen silindirik makaralı rulmanlar için;

P=Fr(kN)

Radyal kuvvetin yanında rulmana Fa eksenel kuvvetinin de etkimesi halinde, söz konusu kuvvetin değeri rulman ömür hesabında aşağıdaki tabloda verildiği gibi dikkate alınır. Burada Fa S F aH olması şarttır (F 08: kabul edilebilir eksenel yük).

Kabul edilebilir eksenel yük NUP, NJ veya faturalı bileziğe sahip NJ silindirik makaralı rulmanlar, radyal yönde de yüklenmişlerse, eksenel yükleri taşıyabilirler.

Kabul edilebilir eksenel yükün değeri (Fa/C max. 0.1) aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  • Radyal yük
  • Devir hızı
  • Yağlama
  • İşletme sıcaklığı
  • Rulmanın takıldığı yerdeki ısı transferi şartları

Kabul edilebilir eksenel yük, yağlama, sürtünme şartları ve rulmanlı yataklama düzeninin tüm ısı balansına bağlıdır. En uygun sürtünme şartları, makaralar ve faturalar arasında yük taşıyan ince bir yağ filmi oluştuğunda sağlanır. Bu şartlar, işletme viskozitesi düşük ve eksenel kuvvetler yüksek olduğunda yüksek bir devir hızı gerektirir. Aynı işletme viskozitesinde, eksenel kuvvet düşük olduğunda, uygun şartlar düşük bir devir hızı ile elde edilir.

Eşdeğer Statik Yük

Statik olarak radyal yönde yüklenen rulmanlar için;

Po=Fr(kN)

FAG Silindirik Makaralı Rulmanlar 150°C’ lik bir işletme sıcaklığına kadar çalışabilecek şekilde ısıl işlem görmüştür. Rulman dış çapı 120 mm’ den daha büyük rulmanlar 200°C sıcaklığa kadar boyut stabilizasyonlarını korur. Polyamid kafesli rulmanlarda kafes malzemesinin kullana bileceği sıcaklık sınırına dikkat edilmesi gerekir.

Silindirik Makaralı Rulmanlar Nelerdir? Tek Sıralı Silindirik Makaralı Rulman İhtiyaçlarınız ve Sorularınız için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir, satış danışmanlarımızdan fiyat teklifi alabilirsiniz 🙂