Rulman Çeşitleri Nelerdir?
Rulman Çeşitleri, sahip oldukları özelliklere göre temelde iki türe sahiptir. Birincisi temaslı, ikinci rulman çeşidi ise temassız rulman olarak adlandırılmaktadır. Bu iki tip rulman çeşidinin temel farkını oluşturan faktör ise statik sürtünme dediğimiz mekanik temasın ortadan kaldırılma şeklidir.
Rulman Nedir?
Aslında en basit anlatımıyla rulman, birbirinden ayrı ve birbirine ters yönde dönen parçaların sürtünme şeklini kaymadan yuvarlanmaya çeviren bir makine parçasıdır. Çalışma prensibi olarak rulmanların iki temel fonksiyonları bulunmaktadır. Birincisi mevcut hareketi devam ettirerek hareketi başlatan parçaların birbirlerine güç transferi yaparak hareketlerini devam ettirmelerini sağlamaktır. İkincisi ise birbirlerine sahip oldukları gücü iletmektir. Peki, rulman çeşitleri ve parçaları nelerdir?
Rulman Çeşitleri ve Parçaları
Rulman çeşitleri yapılma şekillerine ve kullanım amaçlarına göre bilyeli ve makara olarak tabir edilen dairesel parçalı makaralı rulmanlar olarak ayrılmaktadır. Taşıdıkları ve maruz kaldıkları yüklere göre de ayrılan bu rulmanları sıralayacak olursak, bu kısımda radyal ve eksenel rulmanlar karşımıza çıkmaktadır. Bunlar da içlerindeki bilya çeşitlerine göre ayrılmaktadır. Rulmanlar içerisindeki bilya çeşitleri ise:
- Sabit bilyalı,
- Eğik ve oynak bilyalı,
- Eksenel hareket özelliğe sahip eksenel bilyalı,
- İçerisindeki makara sistemi sayesinde oynak özelliğe sahip oynak bilyalı,
- Silindir olarak tabir ettiğimiz silindir şeklindeki makarakalı olanlar,
- Tabanları yuvarlak ve konik şekle sahip konik bilyalı
- Sivri olarak tabir edilen sivri ya da iğne bilyalı olanlar şeklinde sıralanmaktadır.
Bütün rulman çeşitleri temel olarak rulmanın kullanılacak olduğu alana ve bu rulmanın nasıl ve hangi prensiplerle kullanılacağına bağlıdır.
Rulmanlar, her gün çeşitli amaçlarla kullandığımız, hayatımızın herhangi bir alanında farklı şekillerde karşımıza çıkan, belki de yaptığımız işin ya da yaşamak için temel olarak kullandığımız pek çok aletin içerisinde yer almaktadır. Örneğin en kolay anlatımla, bir arabanın direksiyon sisteminden başlayarak, vites sisteminde, yakıt sisteminde, teker sisteminde, aks sisteminin temelinde, motor güç sisteminin dengesini sağlayan gergi olarak adlandırdığımız sistemin içerisinde, debriyaj sisteminde ve birbirini destekleyen ya da birbirine temel olan makine sisteminin çeşitli yerlerinde kullanılmaktadır. Kısacası sürtünmenin olduğu, sürtünmenin enerji ya da akışa çevrilmesi gereken yerlerde rulman çeşitleri ile karşılaşılmaktadır.
Standart bir rulman temel olarak birkaç parçadan oluşmaktadır. En temel haliyle bir rulman, şekli itibari ile bilezik olarak tabir edilen yuvarlak parça olan dış bilezik, iç bilezik, yuvarlanma parçaları, bilye olarak tabir edilen metal küre ve tüm bu parçaları içerisinde barındıran kafesten oluşmaktadır. İç bilezik dediğimiz ve şekli itibarı ile iç halka olarak tabir edilen parça, bilye olarak adlandırdığımız parçaların dönme hareketini sağlayacak bir yuvaya sahiptir.
Dış bilezik dediğimiz, dış halka ise diğer halkadan (iç bilezik) daha geniş bir yapıya sahiptir. Bu halkada iç halkadan farklı olarak bilyelere bir dönüş yolu belirlemek için büyük bir oluk yapısı bulunmaktadır.
Rulman çeşitleri içerisinde bu parçalar genel olarak bilezik diye tabir ettiğimiz yapıları birbirinden uzaklaştırıp sistemdeki sürtünmeyi neredeyse en aza indirerek, sistemin dönme hareketini oluşturmasını sağlamaya yaramaktadır.
Kafes rulman, yapısında tutucu olarak tabir edilen diğer parçaları birbirinden ayırmaya yarayan yuvarlak parçaları, birbirlerinden her zaman sabit bir boşlukla uzak tutmaya yaramaktadır. Diğer parçaların doğru şekilde genel çalışma şeklini bozmalarını engelleyerek düşme, durma gibi hareketleri engelleyen bir yapıdır.
Yağlayıcı, standart bir rulman sisteminin temel gerekliliklerden biridir. Sürtünme ve buna bağlı olarak oluşabilecek tüm sorunları ortadan kaldırmak için rulman yağlama sistemleri eklenmektedir. Herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için belirli zaman aralıkları ile sistem içerisine yağ eklenmektedir.
Rulman çeşitleri günlük hayatımızın temelinde yer alan çok küçük makine parçalarından başlayarak makine ve makine sistemleri gördüğümüz neredeyse her yerde karşımıza çıkmaktadır. Otomotiv sanayi, tarım sanayi, inşaat sanayi, enerji sanayi, endüstriyel sanayi ve endüstriyel sanayi yapımını sağlayan tüm iş alanlarında, demiryolu sanayi, havacılık sanayi ve savunma sanayinin temelinde pek çok şekilde karşımıza çıkmaktadır.
“Rulmanlar ve rulman çeşitleri olmasaydı?” sorusuna cevap verecek olursak en basit şekilde temel olarak dünyayı döndürecek makinelerden yoksun olacağımız yanıtını alırdık. Tekerlekler dönmez, hayatın devamını sağlayacak makineler çalışmazdı. Dünya tamamen insan kas yapısına mahkûm olarak devam etmek zorunda kalırdı. Bu kadar basit bir çalışma prensibine sahip, mucize parçalar diyebileceğimiz rulman çeşitleri yaşamımızı her gün daha da kolaylaştırmak için hayatımızın tam da ortasında durmaktadır.
Rulman Çeşitleri Nelerdir? Rulman Parça İhtiyaçlarınız ve Sorularınız için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilir, satış danışmanlarımızdan ücretsiz ön bilgi alabilirsiniz